Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 3

maj 2023
Hertug Blåskægs borg

Hertug Blåskægs borg

publiceret: 26.04.2023  16:40

Aarhus Symfoniorkesters chefdirigent, den franske Marc Soustrot, forlader orkestret efter 8 år. Afskedskoncerten finder sted fredag 19. maj 2023 i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus. På programmet er koncertversion af Béla Bartóks opera Hertug Blåskægs borg med Ann Petersen og John Lundgren i hovedrollerne.

I anlægning af afskedskoncerten inviterer vi medlemmerne til et arrangement hvor vi gennemgår musikken til operaen og viser den på storskærm i fuld scenisk version, optaget i 2015 på Metropolitan Operaen i New York med den tyske sopran Nadja Michael og den russiske bas-baryton Mikhail Petrenko som hhv. Judith og Blåskæg.

Bartóks Hertug Blåskægs borg (ungarsk: A kékszakállú herceg vára) er en symbolistisk opera i én akt skrevet til en ungarsk libretto af komponistens ven og digter Béla Balázs. Den er baseret på det franske folkeeventyr (conte populaire), gendigtet af Charles Perrault. Operaens eneste figurer er Blåskæg og hans kone Judith. De to er lige blevet gift, og hun kommer hjem til hans slot for første gang.

Balázs tilegnede oprindeligt librettoen til sin værelseskammerat Zoltán Kodály i 1908 og skrev den i løbet af de følgende to år. Den blev først udgivet serielt i 1910 med en fælles dedikation til Kodály og Bartók, og i 1912 optrådte den med prologen i samlingen Mysterier. Bartók blev motiveret til at færdiggøre operaen i 1911 ved afslutningen af Ferenc Erkel-priskonkurrencen, som den blev behørigt tilmeldt til.

Deltagelse i en anden dyst, arrangeret af musikforlaget Rózsavölgyi i slutningen af 1912, stimulerede Bartók til at foretage nogle ændringer i værket og indsende det til Rózsavölgyi-konkurrencen. Hertug Blåskægs borg vandt ingen priser. Operaen blev uropført 24. maj 1918 i Royal Hungarian Opera House i Budapest.

Optakten til symfonikoncerten og fremvisning af operaen finder sted mandag 15. maj kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk