Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 4

Sommer 2016
Scene fra Hans og Grete

Tysk eventyropera

publiceret: 3.04.2016  9:30

”Der var engang...” - således begynder mange eventyr, og det er en litterær genre, som alle er fuldstændigt fortrolige med. Den musikalske genre eventyropera er derimod ikke nær så kendt. Det drejer sig om operaer fra især senromantikken, dvs. værker som blev komponeret i kølvandet på Richard Wagner, og som blev komponeret som en slags ”udvej” for mange komponister, der havde umådeligt svært ved at komme videre efter Wagners store og banebrydende mytologiske dramaer.

Hovedkomponisten blandt eventyroperaerne er Engelbert Humperdinck, og blandt de andre komponister kan man f.eks. nævne Siegfried Wagner og Hans Pfitzner. Humperdincks største succes som komponist blev den vidunderlige Hans og Grethe, som især i det tysksprogede område er blevet en fast ingrediens på operahusenes spilleplaner til jul. Men denne opera er langt mere end blot musikalsk juleunderholdning for børn. Det er musikalsk set et pragtværk, og operaen har også dybder, men de skal naturligvis forstås på eventyrets præmisser, og dermed er størrelsesforholdet også anderledes end i Wagnerdramaernes verdensmytologier. Hans og Grethe ender godt i Humperdincks version, men det gør alle eventyr jo ikke nødvendigvis, og Humperdincks senere eventyropera Die Königskinder er et stort og desillusioneret værk, som dermed har undgået at blive til juleknas.

Mange af de andre eventyroperaer er desværre røget ud af de faste spilleplaner, men mag. art. Leif V. S. Balthzersen fortæller ved dette medlemsarrangement om den spændende genre, som eventyroperaer er, og giver smagsprøver fra dette smukke, men ikke så kendte repertoire.

AArrangementet finder sted tirsdag 13. september kl. 19 i vores mødelokale i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk