Medlem log-ind     
til forsiden indhold send os en mail find os på Facebook sitemap

Nyhedsbrev Nr. 2

marts 2024




Verdis Requiem – opera i kirkeklæder

publiceret: 5.03.2024  9:10

I 1868 døde italiensk musiks grand old man, operakomponisten Gioacchino Rossini, og Verdi foreslog, at en række af Italiens bedste komponister gik sammen om et requiem til Rossinis ære. Selv bidrog han med den afsluttende sats, Libera me. Desværre var der så mange forskellige interesser involveret, at requiet aldrig blev opført.

I årene derefter tumlede Verdi med tanken om selv at fuldføre requiet. Lejligheden bød sig i 1873, da den berømte forfatter Alessandro Manzoni døde i en alder af 88 år. Verdi fuldførte sit requiem, som fik første opførelse på årsdagen for Manzonis død i Markuskirken i Milano med komponisten som dirigent. Allerede få dage senere opførte Verdi sit nye værk igen, i byens store operahus, La Scala.

Verdis Requiem kan med sin brændende intensitet høres i koncertsale over hele verden – men aldrig i kirker. Efter dødsmessens uropførelse i Milanos Markuskirke, forbød Pave Pius X musik med orkester og kvindelige solister i det katolske kirkerum.

Verdi er mest kendt som opera- komponist. I sine operaer havde han med stor psykologisk sans undersøgt menneskets mangfoldige følelser, heriblandt angst, skræk og had. Den indsigt benytter han i sit requiem, især i Dies irae-afsnittet, der måske er det mest dramatiske forløb, han nogensinde skrev. Requiets musik er så lidenskabelig og dramatisk, at det muligvis var en årsag til, at Hans von Bülow kaldte værket Oper im Kirchengewande (Opera i kirkeklæder).

Verdi tog sig også store friheder i forhold til den katolske kirkes rituelle messetekst. Den afsluttende del, Libera me er vel egentlig tænkt som en bøn om at blive fri for at komme i Helvede, men i Verdis værk bliver det i stedet til en bøn om befrielse fra vores eget forvirrede liv.

I anledning af 150-års dagen for uropførelse af requiet inviterer vi medlemmerne til et arrangement hvor vi gennemgår værkets satser ved hjælp af en live-indspilning med DR SymfoniOrkestret, DR KoncertKoret, BBC Singers og solisterne: Lise Davidsen, Olesya Petrova, Insung Sim og Giorgio Berrugi. Requiet dirigeres af Fabio Luisi.

Arrangementet finder sted mandag 29. april kl. 19 i mødelokalet i FO-byen, Frederiksgade 78B i Aarhus.

Den Jyske Operas Venner ▪ Agernvænget 4 ▪ 8330 Beder ▪ tlf. 2460 7593 ▪ mail@djo-venner.dk